Mevcut ERP Sistemlerine Entegre Özel Yazılım Çözümleri

 

Ekonomik alanda yaşanan küreselleşme etkileriyle birlikte işletmelerin giderek büyümesi ve yönetim süreçlerinin daha karmaşık hale gelmesi, işletme faaliyetlerinin klasik yöntemlerle takip edilmesini ve stratejik kararların alınmasını zorlaştırmıştır. Bu sorunların üstesinden gelebilmek adına, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimine de paralel olarak kolaylaştırıcı pek çok yazılım ortaya çıkmıştır. Bu yazılımlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan ERP sistemleri, başta KOBİ’ler olmak üzere çeşitli büyüklüklerdeki işletmelerin üretim planlama, stok yönetimi, raporlama, insan kaynakları yönetimi ve finansal yönetim olmak üzere çeşitli faaliyetlerinin tek bir merkezden kolayca takip edilebilmesini sağlamaktadır. ERP yazılımları genellikle hazır sistemler olarak kullanıma sunulmaktadır. Ancak tüm işletmelerin faaliyetleri ve yapıları birbiriyle aynı olmadığı için ve uygulamada işletmeler arası farklılıklar olduğu için hazır paket yazılımlar verimsizliklere neden olabilmektedir. Bu noktada uygulamaların özelleştirilmesi ve ERP yazılımlarına entegre olabilen ek yazılımların kullanılabilmesi zorunluluk haline gelmektedir.

 

Firmalara ve Sektörlere Göre Özelleştirmenin Zorlukları

 

İşletmelerin yapısal farklılıkları ile faaliyetlerinin çeşitliliği nedeniyle, standart olarak hazırlanmış olan ERP yazılımları her zaman tam verim sağlamamaktadır. Daha önce de bahsedildiği gibi, bu noktada yazılımların özelleştirilmesine gereksinim duyulmaktadır. Ancak ERP yazılımlarının her firma için yeniden programlanması ya da entegre yazılımlar ile zenginleştirilmeye çalışılması bir dizi zorluğu da beraberinde getirmektedir. Her şeyden önce bu uygulamaların özelleştirilebilmesi büyük bir zaman ve emek harcanmasını gerektirmektedir. Üstelik yapılacak işlem sonucunda uygulamadan memnun kalınmaması durumunda bu zaman ve emeğin boşa harcanmış olması gibi bir de olumsuzluk doğabilmesi söz konusudur. Bununla birlikte, özelleştirme yapacak yazılımcının hem sektörün dinamiklerine hem de firmanın özelliklerine iyi derecede hâkim olması ve tüm bu özellikleri uygulamaya aktarabilmesi için de iyi derecede kodlama becerisine sahip olması gereklidir.

 

ERP yazılımı özelleştirildikten sonra da daha iyi performans gösterdiğinden emin olunabilmesi için denemeler yapılmalıdır. İlk denemede maksimum verim sağlayacak bir özelleştirme yapmak neredeyse olanaksızdır. Bu yüzden de yazılımım belirli aralıklarla kesintiye uğraması gerekmektedir. Bu durum da bazı bilgilerin takibinin kaçırılmasına ve işletme raporlarının olumsuz etkilenmesine neden olma potansiyeline sahiptir.

 

ERP Yazılımlarının Özelleştirilmesinin Maliyeti

 

ERP yazılımlarının sektöre ya da firmaya göre özelleştirilmesinin zorluklarından biri de bu işlemin maliyetinin yüksek olmasıdır. Yukarıda bahsedilen tüm nitelikleri bir arada taşıyacak bir yazılımcı ile çalışmak için, hatırı sayılır bir bütçe ayrılması gereklidir. Ayrıca özelleştirme işlemi esnasında uygulamanın devre dışı kalması ya da deneme süreçlerinde istenilen verimin alınamaması, işletmenin maddi kayba uğramasına yol açma ihtimalini barındırmaktadır.

 

Low Code ile ERP Yazılımlarında Maksimum Verim

 

Kodlama yöntemiyle ERP yazılımlarını özelleştirmek, bahsedildiği gibi pek çok zorluğa sahiptir. Üstelik kodlama ile yapılacak özelleştirmeler hem daha fazla zaman hem de yüksek maliyet gerektirmektedir. Kodlar üzerinde bir değişiklik yapılmak istenildiği zaman da aynı şekilde ekstra zaman ve para harcanması zorunlu hale gelmektedir. Bu noktada low code tekniği kurtarıcı olarak görülmektedir. Türkçeye “düşük kod” ya da “az kod” olarak çevrilen low code kavramı, iş geliştirme uygulamalarının kod kullanılmadan hazırlanmasını ve özelleştirilmesini sağlamaktadır. Kodsuz sistem olarak bilinen low code yönteminde, hiç kod bilgisine sahip olmayan bireyler bile ERP uygulamalarına entegre etmek üzere bir dizi ekler geliştirebilmektedir. Low code yöntemi maliyetinin düşük olması ve zamandan tasarruf sağlamasıyla ön plana çıkmaktadır. Ayrıca değişiklik gerekmesi durumunda, kodlar olmadığı için kolayca değişikliklerin yapılabilmesine de olanak tanımaktadır.

 

______________________________

Hazırlayan : Caner Alican

Bu ve benzeri konularda bilgi almak için info@lcngrup.com mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.