Okul döneminde çalışmanın avantajları nedir ?
Hem okuyup hem çalışma durumu çevremize baktığımızda genellikle duyduğumuz ve sık sık karşılaştığımız bir konu. Özellikle üniversite dönemlerinde bu durum daha olanaklı olacaktır. Temel olarak ihtiyaçlarımızı karşılamak ve okuduğumuz alanda kendimizi geliştirmek ve yetiştirmek için okul döneminde alanımız ile ilgili firmalarda çalışırız. İçerisinde bulunduğum bölüm gereğince Yazılım alanında okurken çalışmanın öğrenciler açısından çok büyük avantajları bulunuyor. Tabii ki bu avantajlar fırsatı değerlendirmenize ve çalıştığınız yere göre değişip yerini dezavantaja bırakabilmektedir. Yaşadığım tecrübelerim ile ilgili konu ve başlıkların bazılarına avantaj ve dezavantaj olarak birlikte göz atalım:
İş Tecrübesi Edinmek ; Hepimizin bildiği gibi yaşıtlarına göre daha erken iş tecrübesi edinmek henüz öğrenci olan bir aday için oldukça büyük bir avantajdır. Okulda alınan eğitimleri pekiştirebilme imkanından tutun da seçilen sektörün iş hayatındaki gereksinimlerini tespit etmeye kadar birçok faydaya sahiptir. Sektörde alanında tecrübeli insanlar ile çalışmak ise en büyük avantajlardan biridir. Okul eğitimlerinde müfredat gereği temel bilgiler öğrencilere verilmeye çalışılırken bu bilgilerin gerçek iş hayatında nerelerde ve nasıl kullanılacağını net olarak gözlemleme imkanı bulabiliriz.
Zaman Yönetimi ; Okurken çalışan öğrencilerin uzmanlaşacağı alanlardan biridir zaman yönetimi. Okuldaki ve iş hayatımızdaki sorumluluklarımızı takip ederek ve bunun yanında sosyal çevremize de vakit ayırarak çalışırken bu konuda uzmanlaşarak aynı zamanda vaktimizi boşa harcamamayı öğrenebiliriz. Ajanda kullanma gereksiniminin ne kadar önemli olduğunu görecek acil, önemli, acil ve önemli, acil değil ama önemli, acil ama önemli değil gibi zaman yönetimi kavramlarını uygulama ve pekiştirme imkanı bulabiliriz.
Maddi Gelir İmkanı ; Okurken çalışmanın en büyük artılarından biri ise cebe olan katkısıdır. Özellikle üniversite okurken yaşanan maddi sorunların ve aileye yük olma derdinin önüne geçmesini sağlar. Tabii ki bunu da güzel değerlendirmek gerekir, öğrencilerin hem okuyup hem çalışması kazandıkları maddi gelirin yanında dezavantaj olarak bazen okuldan uzaklaştırabilmektedir. Bu durumu avantaj olarak düşünmemekte fayda vardır. Bu kazanç ile beraber farkında olmadan gelecek hayatımızda karşımıza çıkacak ev ekonomisi kavramını da tecrübe etmiş olacağız.
Yeni İnsanlar İle Tanışmak ; Hem okuyup hem çalışan öğrenciler, iş hayatına erken atıldığı için sektörde daha fazla kişi ile tanışabilme imkanı kazanacaktır. Bunun yanı sıra genç yaşta kaliteli bir ekipte yer alıyor ve eğer güzel işlere imza atabilme şansı yakalıyorsa sektörde çok büyük ilgi toplayacak ve güzel referanslar elde edebilme şansı kazanarak, okul sonrasındaki kariyerini şekillendirecek ve ilk CV hazırlanmasında güçlü referanslar ve CV içeriği oluşturabilme imkanı bulabileceğiz.
Kendini Tanıma ; Hem okurken hem çalışma fırsatı olanlar, okuldan sonra direkt iş hayatına tabiri caizse bodoslama giriş yapanlara göre çok daha avantajlıdır. Sektörü direkt içeriden daha erken tanıma fırsatı buldukları için sektörün taleplerini ve ihtiyaçlarını daha erken görerek kendisini bu anlamda geliştirme ve yetiştirme imkanı olacaktır. Buna bağlı olarak tercih edilen bölümün kişilik karakterlerine ve yapısına uygun olup olmayacağını erkenden görme imkanı bulabileceğiz.
2020 yılında sektörel anlamda ilk iş deneyimi için bulunduğum firma bir yazılım firmasıydı. Üniversite birinci sınıfa başladığımda firmanın ekibine müşteri deneyimi anketleri hazırlama sürecinde katıldım. Bu süreçten sonra Low Code Platform olan Octopod eğitimi ile başlayan serüvenimde Mikro Yazılım ürünleri olan Run – Jump ve Fly ürünlerini tanıdım ve veritabanı yapılarına hakim olmaya çalıştım. Sonrasında Octopod ve Mikro ürünlerindeki bilgilerimi, tamamen entegre özel yazılım projelerinde pekiştirme fırsatı yakaladım. İki farklı dilde hazırlanan yazılımın birbiri ile entegre çalıştığını deneyimleme fırsatım oldu. Yazılım projelerinde görev aldığım bu sürede; yazılım projelerinin analizi, proje kavramsalının hazırlanması, projenin geliştirilmesi ve projenin testi gibi bir çok aşamasında görev aldım. Yazılım departmanında görev aldığım projelerde; iş planı hazırlama, takım çalışması ve yönetimi, stres ve zaman yönetimi, stratejik yönetim, problem çözme ve raporlama gibi birçok beceri edinme fırsatı yakaladım. Özellikle BI Tools ve raporlama sistemlerinin işletmeler için ne kadar önemli olduğunu görme fırsatı yakaladım. Bununla beraber eBA Workflow uygulaması ile işletme süreçlerinin kurgulanması, onay mekanizmalarının yapılandırılması, otomatik şirket dokümanlarının tamamının sistem üzerinden oluşturulması ile ilgili kazanımlar edindim. Sonrasında tüm bu teknik tecrübelerimle beraber sahada satış ve müşteri ziyaret faaliyetlerinde bulundum. Bu süre zarfında yeni firma ve firma yetkilileri ile tanışma imkanı yakaladım. Aldığım satış ve saha eğitimleri ile müşteri görüşmelerinde davranış kurallarına uyum, kendine güven, yüksek aktivite, doğru duruş, zaman yönetimi, dürüstlük / güven ilişkisi, bilgilendirme ve takip, dinleyen satışçı / anlatan satışçı farkı, doğru döngüler, bilmiyorum ve hayır diyebilmek, doğru analiz, kitlesel trendlerin doğru okunması, kişisel görünüm, doğru ve yönlendirici sorular alanlarında saha tecrübesi edinme imkanım oldu. Bu davranış ve yaklaşım biçimlerini kullanarak satış kapama ve iş geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirdim. Şu anda bulunduğum bilgi seviyesi, KOBİ işletme düzeyinde olan firmaların Ar-Ge’den Finans operasyonlarına kadar tüm sürecinin nasıl yürüdüğü ve yürüyeceği ile ilgili fikir ve öneri sağlayabilecek düzeydedir. Bundan sonraki hedefim Lisans ve Yüksek Lisans eğitimimi tamamlayıp bulunduğum işletmede Proje Yönetimi alanında ilerleyerek yeni yazılım teknolojileri ile sektöre ve ülkemize faydalı bir birey olabilmektir.
Teşekkür ederim…
______________________________
Hazırlayan : Onur Ülker
Bu ve benzeri konularda bilgi almak için info@lcngrup.com mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.